העבודה בגובה השתנתה מהרבה בחינות, אך הציוד שאנו משתמשים בו זהה כבר זמן רב. טרם הומצאה אלטרנטיבה בטוחה או חסכונית יותר לפיגום הישן והטוב. עם זאת, למרות שהיסודות הבסיסיים של הפיגום לא השתנו באופן משמעותי מאז הומצאו הפיגומים המסורתיים (בהם השתמשו לבניית החומה הסינית לפני אלפיים שנים), ישנה התפתחות עדינה אך ברורה בעולם הפיגומים בשנים האחרונות. אנו ננסה להסביר כיצד התפתחות זאת מעצבת את הענף ומה יהיו ההשלכות שלה על עתיד התעשייה.
הפן הכי חשוב כיום. בעבר הייתה חובבנות גדולה מאוד של חברות פיגומים, עם הכשרה לא מספקת ותאונות כמעט על בסיס קבוע שנתפסו כ"סכנות תעסוקתיות". בישראל התופעה הזאת רווחת עדיין היום אך במגמת צימצום עם האימוץ של תקנים חדשים.
נכון להיום בתי המשפט מפילים את מלוא האחריות משפטית על כל מנהלי העבודה במקרה של רשלנות. הפיגומים נבדקים בעת ולאחר הרכבתם. אחד מהכלים לשמירה על נורמות בטיחות למשל הוא SafeTime – מכשיר שבודק ומתריע מתי יש צורך לבדוק את הפיגום מחדש וכו'.
מחקר משנת 2020 טוען ש49% מעבודות הבנייה יכולות להיות אוטומטיות לגמרי ויביאו לחיסכון בזמן וכסף. ענף הפיגומים אינו שונה במהותו. אפליקציות יוכלו לזהות מהו אופן ההקמה הטוב ביותר לפיגום, יוכלו לזהות פגמים בפיגום באמצעות תמונה או בשימוש של אביזרים אחרים ועוד.
תחום זה עדיין בחיתוליו אך מסתמן שיוביל את השינוי הגדול ביותר בתחום בשנים הבאות.
ההתפתחות הטכנולוגית בתחומי הרובוטיקה אינה נעצרת ברובוטים של Boston Dynamics- חברות אירופיות (בעיקר גרמניות) פיתחו מעליות רובוטיות לאתרי בנייה. חברות ההזנק הנ"ל עובדות במרץ על פיתוח זרועות רובוטיות שיוכלו להתלבש על הפלטפורמות החזקות מה שיוביל לשימוש פוחת בכוח אדם על גבי הפיגומים\ מעליות ולכן לאתרים בטוחים יותר ויעילים יותר.
לאחרונה החלה להתפתח מודעות לויזואליות של הפיגומים. הפיגומים יש להודות אינם מצטיינים באסתטיקה יתרה ולרוב מכערים את הנוף העירוני. מספר חברות (רובן בשלבים של פיתוח רעיון בלבד) מנסות לעצב מחדש את המראה של הפיגום מבלי לפגוע בביצועיו.
האם הייתם עולים על השמשייה ספק מטרייה הזאת? (מתוך האתר של חברת 'מטרייה עירונית')
פיגומים מפלסטיק! כן, זאת לא בדיחה.
פיגומים מפלסטיק הם קלי משקל ופשוטים יותר להקמה מפיגומי ברזל או אפילו אלומיניום. הפיגומים עצמם בנויים משלושה חלקים בלבד – לוח, רגל ומקטעי הרכבה. מכאן אפשר להבין את נוחות החיבור וההרכבה שלהם.
למרות זאת כיום הוא אינו חזק ויציב כמו פיגומי אלומיניום או ברזל מה שמגביל את השימוש בו, אך עדיין מספיק טוב לעבודות קלות ופשוטות.
בעתיד מאוד אפשרי שיהיו חומרים פלסטים חזקים יותר שיוכלו להחליף את המתכות שהתרגלנו להם, ועם שיטות הרכבה מתקדמות יותר יאפשרו גם עבודה בפרוייקטים תעשייתיים.
כמו שהמוסכניקים יצטרכו ללמוד כיצד לטפל ברכבים החשמליים החדשים כך גם תעשיית הפיגומים תדרש להתאים את עצמה למציאות החדשה. העלייה בסטנדרטים והמורכבות הטכנולוגית תיצור דרישה לתעודות ספציפיות ולהכשרות מיוחדות. מעסיקים יצטרכו להפעיל תוכניות חניכה והתלמדות מה שיגרור בתורו למחסור באנשי מקצוע.