תאונות פיגומים - ראיון עם עו"ד רונן פרידמן

בשנים האחרונות אנו נחשפים לתוצאה עגומה של הזנחה בתחום הבנייה, העדר פיקוח וזלזול לשלומם של הפועלים המועסקים באתרי הבנייה. על מנת להבין את היקף התופעה ואיך בתי המשפט מתמודדים עם נושא זה פנינו אל עו"ד רונן פרידמן, מומחה ברשלנות במקומות עבודה.

1. כמה תאונות פיגומים נפוצות בישראל?

לצערנו תאונות פיגומים, היו נפוצות בישראל מאז ומתמיד.

כפועל יוצא מהעליה המשמעותית בהיקף הבניה ברחבי הארץ בשנים האחרונות, אנו עדים גם לעליה במספר התאונות בכל שנה.


2. האם עיקר התאונות נובעות מפיגומים לקויים או מטעויות אנוש?

מרבית תאונות העבודה מתרחשות כתוצאה מקריסת פיגום עליו עומד העובד או כתוצאה מבניה או התקנה של פיגום לא בטיחותי (לדוגמא מפיגום ללא מעקה בטיחות וכד')

מלבד פגם והתקנה לקויה, ניתן להתרשם מפסיקת בתי המשפט כי המכנה המשותף של רוב התאונות הוא קיומו של פיגום ישן שסובל מבלאי וחלודה.


3. על מי בית המשפט מטיל את האחראיות לתקינות הפיגומים?

לשופטים אין את ידע המקצועי לדעת מה מקור הכשל בפיגום, אי לכך, כשמוגשת תביעה אזרחית לפיצויים בגין נפילת עובד מפיגום, בית המשפט ממנה מומחה מטעמו שבודק את נסיבות האירוע שכותב חוות-דעת הנדסית לגבי השאלה האם הפיגום נבנה והותקן כהלכה.

חשוב לזכור כי למרות היותו של המומחה איש מקצוע, הוא לא הגורם שמכריע.

בהתאם לממצאי חוות דעת, בית המשפט מכריע על מי להטיל את האחריות – על הקבלן, על קבלני המשנה, המפקח, על החברה שהבנתה את הפיגום והתקינה אותו.

במקרים רבים בית המשפט קובע כי האחריות מתחלקת בין כל הגורמים לעיל, בהתאם לחומרת המחדלים שכל גורם אחראי להם.

חשוב לזכור כי הגורם הבלעדי שמכריע בסופו של דבר הוא בית המשפט והיו מקרים (עם כי מדובר במקרים חריגים) בהם בית המשפט הכריע בניגוד לחוות הדעת של המהנדס.


4. האם למרות כל החוקים והתקנות ידוע לך על קבלנים ושיפוצניקים הממשיכים לעבוד עם פיגומים לא לפי התקן?

בוודאי, מסקירה של פסקי הדין השנים האחרונות עולה כי תאונות רבות עדיין מתרחשות כתוצאה מתקלה יסודית בפיגום, כמו כן, במהלך המשפט לא אחת מתגלות ראיות שקושרות את הקבלן המתמחה בהקמת הפיגומים לתאונה.

לצערנו ישנים קבלנים שעובדים בשיטת "מצליח" ומעדיפים לסכן את חיי העובדים כדי לחסוך בעלויות בתקווה שיצליחו לסתור בעתיד את גרסת העובד שהפיגום ממנו נפל במהלך עבודתו היה בשליטתו ובפיקוחו של הקבלן.


5. האם המדיניות של הטלת עונשים כבדים בתחום הרשלנות במקומות עבודה מוכיחה את עצמה ומביאה להפחתה בכמות התאונות?

קשה לענות על כך, שכן אנו לא יודעים מה היה המצב אילולא ההחמרה בעונשים. עם זאת נראה שבשנים האחרונות יש יותר ויותר הפנמה בקרב המעסיקים בדבר החובה המוטלת עליהם ליידע את העובדים על הסיכונים בעבודה עם פיגומים, להדריכם ולפקח עליהם.

תודה רבה לעו"ד רונן פרידמן.

https://www.fridmanwork.com               ronen friedman.jpg

סינון לפי קטגוריה

סינון קטגוריה
הצג עוד
דילוג לתוכן